Söker du nytt jobb? I många branscher är det fortfarande kandidatens marknad som råder, och det innebär att du kanske kommer att hamna i en situation där du har möjligheten att välja mellan olika erbjudanden. Så vad ska man ta med i beräkningen när man väljer sitt nästa jobb? Förutom de kanske mer uppenbara sakerna som lön, villkor och förmåner menar rapporten “Fem sanningar om människan, tekniken och arbetet”, framtagen av oss på Poolia tillsammans med Kairos Future, att det finns tre faktorer inom digitalisering och automatisering som visat sig göra stor skillnad i hur nöjda anställda är på jobbet.
En digitaliserad och effektiv arbetsplats
Många menar att utvecklingen pekar mot att digitaliseringen kommer att påverka vårt arbetsliv lika mycket som industrialiseringen gjorde på 1800-talet och svenskar uppskattar i genomsnitt att 19% av dagens arbetsuppgifter skulle kunna automatiseras. Detta är dock inget som skrämmer de flesta av oss, utan 60% svarar att de ser fram emot automatiseringen. Ett skäl till det är att automatiseringen låter oss slippa de tråkiga, repetitiva, uppgifterna. Redan idag kan man, genom att använda sig av ny teknik på ett effektivt sätt, enklare jobba både smartare och snabbare – inte konstigt att graden av digitalisering på arbetsplatsen visar sig ha ett mycket starkt samband med hur nöjd man är på jobbet! Av de som svarade att deras arbetsplats har digitaliserats kraftigt är nästan dubbelt så många nöjda med sitt jobb jämfört med de som inte har genomfört någon digitalisering. Att digitaliseringen skulle leda till att fler blir uppsagda och ersatta med maskiner verkar inte heller stämma. Istället är det tvärtom fler som säger att personalstyrkan har ökat bland de som jobbar på arbetsplatser som har automatiserat bort uppgifter. Digitaliseringen har istället gjort företag mer effektiva, mer konkurrenskraftiga och gett de anställda roligare arbetsuppgifter. En viktig faktor att leta efter i en potentiell arbetsplats, alltså!
… men inget teknikstrul!
Samtidigt som digitalisering och automatisering är viktiga faktorer som leder till arbetsglädje, kan en annan sida av samma mynt tvärtom leda till stor frustration och missnöjdhet – teknikstrulet. Gamla och dåliga system som inte är anpassade till verksamheten leder till extra krångel och onödigt tidsslöseri för de anställda och 37% av de som svarade på undersökningen strider mot tekniken dagligen. Bland dessa planerar hela 60% att byta jobb inom det närmaste året, jämfört med 25% av dem som aldrig upplever teknikstrul. Bland de som inte upplever teknikstrul är nästan dubbelt så många nöjda med sitt arbete jämfört med de som krånglar med tekniken dagligen – att hitta en arbetsplats med välfungerande och välanpassad teknik är alltså en viktig nyckel till drömjobbet!
Konstant kompetensutveckling
Samtidigt som digitaliseringen ökar, ökar också kraven på vad en anställd behöver kunna. För att verkligen kunna tycka att de tekniska lösningarna är hjälpsamma i arbetet är det viktigt att känna att man kan systemet innan och utan och förstår alla hjälpmedel som finns på plats. För att en organisation ska klara av att fylla det glappet krävs konstans kompetensutveckling – och det är också en stor faktor som gör medarbetarna nöjda på jobbet. Bland de som uppgav att de får tillräckligt med kompetensutveckling för att klara av ny teknik och nya arbetssätt är mer än 60% nöjda med jobbet. Samma siffra för de som inte får det är 25%. Strategisk kompetensutveckling bidrar också till känslan att man jobbar i en organisation i framkant. Fördelarna är alltså många, men trots att sex av tio upplever att de behöver ständig digital kompetensutveckling i sitt jobb är det bara två av tio som får det. Att ställa sig frågan om hur den potentiella arbetsplatsen jobbar med kompetensutveckling bör alltså bli en dealbreaker i jakten på arbetsglädje.
Rapporten “Fem sanningar om människan, tekniken och arbetet” handlar om digitalisering, automatisering, effektivisering och arbetsglädje och bygger på en enkätundersökning gjord med 1000 förvärvsarbetande svenskar och 113 HR-chefer under hösten 2022.
Klicka här för att ta del av hela rapporten!