Repetitiva arbetsuppgifter och “tråkgöra” som ekonomer tampas med är snart ett minne blott. Vi har tagit ett snack med Anders Ljungdahl som är CFO på mediebyrån GroupM och där har man redan börjat bygga och använda sig av robotar som automatiserar där det är möjligt. “Idag består ungefär 80% av en ekonoms tid av att samla in data och 20% av att analysera den. I framtiden ska det vara tvärtom.”
GroupM är en av världens största mediebyråer och tillhör globala giganten WPP. I Sverige äger de tre varumärken med totalt 300 anställda som jobbar med marknadsföring på olika sätt, varav 30 personer som hanterar ekonomi och HR. CFO för hela GroupM är Anders Ljungdahl.
– Alla medieköp går via oss så vi har en stor omsättning på 3,7 miljarder kronor och väldigt mycket transaktioner och fakturor. Dessutom är vårat moderbolag börsnoterat i USA, vilket innebär att vi lyder under SOX-regelverket*. Det är väldigt mycket jobb för en ekonomiavdelning att hantera och därför måste vi ha många anställda.
“Jag är en väldigt affärsorienterad CFO”
Anders klev för första gången in på GroupM för ett och ett halvt år sedan, efter 23 år utomlands på utbildningsföretaget EFs ekonomiavdelningar i bland annat Amsterdam, Tokyo, London och Hong Kong. När familjen bestämde sig för att det var dags att flytta tillbaka till Sverige blev han snart kontaktad av GroupM och kände genast att det var en bra matchning.
– De hade den kulturen jag var van vid, jag märkte att de brann för sin industri och älskar det de gör. Jag trivs jättebra på GroupM. Vi har en härlig mångfald bland de anställda och en härlig energi. Jag är en väldigt affärsorienterad CFO, jag vill inte bara jobba med interna grejer, och där är jag överens med vår vd, berättar Anders.
Vad är det bästa med att jobba med ekonomi, enligt dig?
– Många som gillar siffror och ekonomi har en sak gemensamt: att man gillar att slutföra saker. Det finns en tillfredsställelse i att till exempel leverera ett bokslut och att få fram ett resultat.
Tätt samarbete med Poolia Finance
Att rekrytera nya personer till teamet är något Anders upplever tar upp mycket tid och när de under förra året av olika anledningar hade flera roller att fylla på ekonomiavdelningen tog de hjälp av Poolia Finance för att hitta rätt kandidater. Anders vände sig samtidigt till Poolia Finance för att hyra in en senior accountant controller för att täcka upp behovet av stöd tills det att man har de nya medarbetarna på plats. Inom några dagar fick Anders några konsulter presenterade från Poolia Finance och efter ytterligare några dagar kunde två konsulter starta upp på GroupMs ekonomiavdelning. Anders påpekar att det är viktigt att ha leverantör som kan hjälpa till både med rekrytering och konsulter.
– Poolia har ett stort nätverk och söker även upp personer som de har träffat tidigare och som de tror kan passa. Det gör att man även kommer i kontakt med personer som inte har sökt in på vår annons.
Ett nära samarbete med Poolia gjorde Anders upplevde att de verkligen fick förståelse för vilka egenskaper som är högst värderade hos GroupM. Någon med ett bra cv är nämligen inte det främsta Anders söker till sitt team.
– För mig är det viktigaste att vi hittar personer som har en doer-attityd, som vill ta på sig ansvar, lösa problem och är nyfikna. När jag beskrev min filosofi för Gabriel på Poolia märkte jag att han verkligen ville förstå oss och lära känna oss på djupet. Jag beskrev våra utmaningar och han förstod verkligen vad vi var ute efter. Han presenterade några riktigt bra kandidater och vi har varit jättenöjda med gänget vi fått in.
Tror väldigt mycket på automatisering
På GroupM jobbar man redan idag mycket med hur framtidens ekonomiavdelning kan komma att se ut. Med de extra kontroller SOX-lagen innebär blir det mycket repetitivt arbete och det försöker man nu automatisera – ett arbete som Anders själv är med och driver på.
– Jag tror väldigt mycket på automatisering. Idag består ungefär 80% av ens tid av att samla in data och 20% av att analysera den. I framtiden ska det vara tvärtom. Vi har ett inhouse-team i Norden som bygger robotar som kan sköta de repetitiva arbetsuppgifterna och hoppas på att kunna automatisera väldigt mycket av arbetet. Redan idag har vi enklare robotar som sköter en del uppgifter.
En sådan förändring av ekonomiavdelning tror Anders också kommer medföra en del förändringar i de kompetenser en ekonom kommer behöva ha i framtiden. Bland annat kommer IT få en allt större del av rollen, och att kunna programmera är en stor fördel eftersom man då kan “programmera bort tråkgörat”.
– Idag lägger vi ekonomer för mycket tid på sådant som borde ske automatiskt. Det gör att vi inte har tid med det vi egentligen borde göra, som att vara med och ha inflytande när viktiga beslut ska tas på företaget. En ekonomiavdelning ska vara en servicefunktion och inte försvåra arbetet för andra. Vi måste ha inställningen att vi hjälper till – inte säger nej till allt som den gamla klichén av en ekonomiavdelning säger.
Nu ser Anders och gänget på GroupM fram emot ett händelserikt 2022, med bland annat två nya kollegor som Poolia Finance hjälpt till att rekrytera.
– Det gick väldigt bra för oss under 2021, framför allt under hösten, så nu ser jag fram emot 2022. Det känns väldigt roligt!
*SOX är en lag som infördes i USA år 2002 med syfte att skärpa den interna kontrollen av den finansiella rapporteringen inom börsnoterade företag.