Att skippa Old Boys Network är det nya svarta

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Att skippa Old Boys Network är det nya svarta</span>

Idag är kraven på styrelseledamöter väldigt höga. Kraven på själva styrelserekryteringen ska således också vara lika höga. Att frångå gårdagens rekrytering via ”Old Boys Network”, där medelålders vita män rekryterar medelålders vita män, och istället fokusera på en bred och objektivt utvärderad kandidatbas är vägen framåt.

Maria Eriksson, vd, partner och headhunter på Poolia Executive Search, menar att utvecklingen går åt rätt håll men att professionaliseringen behöver gå snabbare.

- Vi ser att processen för styrelserekrytering är där headhunting av chefer var för femton år sedan. Utvecklingen har börjat men den måste fortsätta i hög takt för att möta kraven. Tiden med rekrytering av lika-leka-bäst-personer i slutna nätverk är snart definitivt förbi.

Skandaler som kostar

 En del bolag får  smärtsamt erfara hur mycket felaktiga rekryteringar kostar. Skadorna på varumärket kan bli enorma och hänga kvar under lång tid. Vanliga misstag vid styrelserekrytering är bland annat att styrelsen inte är heterogen, att enskilda ledamöter inte har rätt kompetens eller att de inte lägger ner den tid som krävs. Styrelseuppdrag kräver tid och alla ledamöter behöver bevisa vad de tillför.

- På samma sätt som styrelseledamöterna förväntas lägga ner tid anser jag att styrelserekryteringen också måste få ta tid. Det bör inte vara så att rekryteringen av en vd kan kosta flera gånger mer än vad rekryteringen av hela styrelsen får kosta, säger Maria Eriksson.

Två plus två kan bli fem

Sammansättningen av styrelser är väldigt viktig. Ledamöterna ska bidra med olika perspektiv, vilket ställer krav på mångfald såväl i form av kompetenser som personliga egenskaper. Forskningen säger att en medlem med vd-erfarenhet tillför mycket i en styrelse men att fallet där samtliga ledamöter har vd-erfarenhet inte utgör det bästa teamet. 

- Alla kan inte vara vd-profilen och alla kan inte vara Zlatan. Mångfald i styrelser är det som skapar dynamik och värde, fortsätter Maria Eriksson. En intressant fråga är ju också varför fördelningen mellan kvinnors och mäns representation i styrelser fortsatt är så pass ojämn, om vi nu utgår ifrån att kompetens är jämnt fördelat bland befolkningen. Speciellt när forskningen gång efter annan påvisar att fler kvinnor i styrelsen tillför både tillväxt och lönsamhet.

Liksom i andra grupper och team är det mixen som skapar förutsättningar för effektivt arbete. Enligt Maria Eriksson har chefsrekryteringsbranschen byggt upp värdefull erfarenhet för att bedöma såväl formella kompetenser som personliga drivkrafter och egenskaper.

- Vi tillför en objektiv bedömning och kompletterar valberedningarnas nätverk så att det enskilda bolagets styrelse optimeras. Jag är övertygad om att styrkan sitter i bredden. Vi analyserar vad som bäst matchar företagens behov. Av den anledningen arbetar vi även nu med rekrytering av styrelser, förklarar Maria Eriksson.

 Hur ser då din drömstyrelse ut? 

- En styrelse är extremt beroende av vilken situation företaget befinner sig i. Det finns  oerhört duktiga ledamöter som passar utmärkt i det multinationella industriföretaget men som inte skulle vara drömkandidaten i en nischad mikroverksamhet i Sverige. Drömstyrelsen är alltid unik. Drömstyrelsen är en styrelse som förstår företaget utvecklingsbehov på ett treårsperspektiv och där varje individ bidrar till framgång med sin unikhet. Generellt skulle en drömstyrelse vara en Pippi Långstrump med sitt mod och nytänkande, Bamse med omtanke om människan, samhället och hållbarhetsfrågor, Joakim von Anka med koll på finanserna, Batman med sin analytiska förmåga och integritet och Jeanne d’Arc med ledarskapet och förmågan att inspirera.

Klicka här för att läsa senaste debattartikeln med Maria Eriksson gällande styrelsesammansättning