CFO:n som älskar sitt jobb: “Jag får nypa mig i armen ibland”

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >CFO:n som älskar sitt jobb: “Jag får nypa mig i armen ibland”</span>

Kontoret är en nöjespark och hans jobb är att sälja skratt och glädje. Med andra ord är det väldigt speciellt att vara CFO på just Parks & Resorts, och Marcus Karlsson stortrivs på jobbet. Efter tio år inom koncernen vet han vad som krävs av en ekonom för att få de finansiella kugghjulen och karusellerna att snurra.

Marcus Karlsson inledde sina första fem år inom koncernen som business controller, och fick sedan möjlighet att kliva upp som CFO. Det roligaste med hans jobb är att få jobba i och nära en verksamhet som är så positivt laddad, berättar han. 

 – Om man fastnar i en uppgift kan man ta fem steg ut i parken och få ny energi när man ser hur det lyser i ögonen hos barnen som har årets roligaste dag som de har sett fram emot i månader. 

Att vara CFO i en koncern som Parks & Resorts med långsiktiga ägare där all vinst återinvesteras i koncernen är också väldigt stimulerande, berättar han. Till uppgifterna hör att få prioritera och förbereda investeringar för styrelsen och ägarna, allt ifrån hisnande berg-och dalbanor på Gröna Lund, vattenrutschkanor på Skara Sommarland till djurhägn på Kolmården och Furuvik, men även att se till att ekonomiavdelningen följer med i utvecklingen när köpflödet flyttar in i mobilen hos gästerna.

Många tuffa beslut under pandemin

Sveriges äldsta nöjesfält Gröna Lund, grundat 1883, utgör motorn i koncernen, och det är härifrån ungefär hälften av koncernens intäkter kommer. När pandemin slog till förra året stod parkerna helt startklara med ett stort gäng säsongsarbetare som rekryterats.

– Dag för dag fick vi nya besked och Skara Sommarland fick vi försöka planera så gott vi kunde. När det stod klart att vi inte kunde öppna Gröna Lund och fick vi ta otroligt många tuffa beslut och dra tillbaka säsongstjänsterna trots att de inte ens fått börja. 

Det sjösattes även stora besparingsprogram där bland annat en tredjedel av all tillsvidarepersonal fick sägas upp. I ett familjeägt bolag där nästan alla känner alla blev det många tråkiga farväl. Nästan alla avdelningar fick vända på kronorna och göra förändringar för att få det att gå ihop, inklusive ekonomiavdelningen.

– Tidigare hade vi lokala ekonomichefer för dotterbolagen, men i och med omorganisationen som vi gick igenom i samband med besparingsprogrammet har vi i dag en mer tydligt centraliserad organisation. I dag består vår ekonomiavdelning av mig som CFO med två controllers under mig där vi gemensamt ansvarar för alla dotterbolag. En financial controller som är mer fokuserad på kostnadssidan, samt ansvar för den centrala redovisningsavdelningen och slutligen en business controller som har ett affärs- och intäktsfokus för alla bolag i koncernen.

Viktigaste egenskaperna för ekonomerna

För att passa in i hans team av skarpa ekonomer finns det en del egenskaper som är viktiga att ha. Förutom att en redovisningsekonomen ska vara noggrann och business controllern ska se den större affären är engagemang och förståelse för affären det allra viktigaste oavsett roll. Det blir även allt viktigare att intressera sig för system, och vilja att effektivisera processer, men oavsett roll är det viktigt att kunna hantera och analysera stora datamängder på ett effektivt sätt.

 – Det är inte bara siffror, man ska vilja förstå bakgrunden, affären och utmaningarna som finns i den, och gärna hålla sig så nära den dagliga driften, verksamheten och andra avdelningar som möjligt, för att på så sätt skapa relation och förtroende i sin omgivning.  Det engagemanget försöker jag uppmuntra till och skapa i mitt team, och jag försöker hitta personer som har drivkraften att vilja se till helheten trots att man kanske har en begränsad pusselbit i den helheten.

Samarbetar med specialistrekryteringsbolag

Parks & Resorts rekryterar generellt genom sin egen rekryteringsavdelning, men när en nyckelposition, exempelvis inom koncernledningen ska tillsättas är det väldigt viktigt att det blir rätt kandidat. I de fallen samarbetar gärna koncernen med externa rekryteringsbolag som sitter på specialistkompetens och ett stort nätverk, berättar han. 

– När man söker chefstjänster vill man hitta rätt kandidater. De företag vi anlitar är proffs, både när det gäller att selektera ett urval och genomföra viktiga tester för att få fram de mest lämpliga profilerna. När vi rekryterar internt och går ut med annonsen generellt fångar vi inte upp nätverken av kvalificerade kandidater som rekryteringsföretagen sitter på.

Inför den stundande säsongen fick Parks & Resorts det efterlängtade beskedet om att parkerna får öppna upp sina portar. En sak är säker – öppningsbeskedet har fått Marcus Karlsson att inse vilken enorm dos av positiv energi hans arbetsplats ger honom. 

– Det är så att man får nypa sig i armen ibland, avslutar han.

Så rekryterar du för att få ihop ett bra team till ekonomiavdelningen Ladda ner guiden här