Dags att motverka stillasittandet – våra bästa tips för en hälsosam arbetsmiljö!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Dags att motverka stillasittandet – våra bästa tips för en hälsosam arbetsmiljö!</span>

Det stillasittande arbetet leder till mycket arbetsrelaterade hälsoproblem i Sverige idag. Vi på Poolia har i år särskilt fokus på hur vi kan hjälpa våra konsulter, så att även de som inte sitter på våra kontor har det bra arbetsmiljömässigt. Här är våra rekommendationer för att undvika stillasittandets risker!

Denna vecka har vi på Poolia arbetsmiljövecka med särskilt fokus på stillasittande arbete, som medför fler risker än man kanske tror. Förutom att säkerställa att de anställda som sitter på våra kontor har en bra arbetsmiljö har vi gjort ett tillägg i riskbedömningen för våra konsulter, så att de själva kan checka av att de har de bästa förutsättningarna på sin arbetsplats.

Risker med mycket stillasittande

När man sitter ner är de större muskelgrupperna i kroppen inaktiva och energiomsättningen är låg. Muskler, senor, skelett, brosk, ledband och nerver påverkas och långvarigt sittande ger ofta smärta och spänningar. På sikt kan det även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes, övervikt, cancer och att man dör i förtid.

Viktigt med god ergonomi

Många av oss har ett stillasittande arbete, och det finns många saker man kan tänka på för att undvika att belasta kroppen för mycket. Ergonomin vid arbetsplatsen är avgörande, och även vid hemarbete är det viktigt att se till att de viktigaste punkterna går att checka av. 

Checklista ergonomi: 

  • Arbetspositionen ska kännas bekväm.
  • Stolen ska kunna justeras på ett enkelt sätt. 
  • Arbetshöjd och räckområde ska vara anpassade till både arbetsuppgift och dina personliga behov.
  • Armarna ska kunna avlastas.

Dynamiskt sittande

Försök också att sträva efter ett dynamiskt sittande och växla arbetsposition så ofta som möjligt. Ett höj- och sänkbart skrivbord är perfekt för att kunna växla mellan att sitta och stå upp, även om det även belastar kroppen att stå upp i för långa perioder. Total tid sittande eller stillastående per dag bör helst inte överskrida fem timmar.

Fysisk aktivitet under dagen

Förutom att ha en god ergonomi är det viktigt att själv föra in fysisk aktivitet under arbetsdagen så ofta det är möjligt. En gång i halvtimmen bör du ägna dig åt några minuters rörelse. All rörelse räknas, börja i små mängder och öka gradvis för att undvika skador. Efter två timmar är det dags för en längre paus där du både går och står.