De flesta som påbörjar en rekryteringsprocess fokuserar endast på kompetens och erfarenhet i behovsanalysen och går inte in på personligheten förrän det är dags för intervju. På ren känsla bestämmer de sig då om den här personligheten passar bra för dem, trots att den kanske inte alls gör det. I det här inlägget går jag igenom varför personligheten är otroligt viktig när du rekryterar, för din grupp och för att personen ska vilja stanna.
Gå in tidigt i rekryteringsprocessen och titta på vilken personlighet som skulle passa bäst, både för tjänsten, individen, för ert företag och för gruppen. En utåtriktad person med mycket energi som tar för sig kanske inte alltid passar in. Oavsett vilket så behöver du involvera dina medarbetare för att tänka på gruppens bästa. En god idé skulle kunna vara att använda en rekryteringskonsult som bollplank och diskutera vilken personlighet som kan lämpa sig för tjänsten och passa in i gruppen på kort och längre sikt.
Gör grupptester!
Personen du ska anställa måste ha en personlighet som passar in med din avdelning eller team. Ju mindre grupp ni är desto viktigare blir personligheten. Ett bra sätt är att ta reda på vilken personlighet som passar i ert team är grupptester. Då skapar ni förståelse för varandra och inte minst hur ni ska kommunicera med varandra, till exempel hur ni pratar om saker som är jobbiga att säga. Oavsett hur olika ni är kan ni hitta ett sätt att acceptera och berika varandra. I den här processen kan ni tillsammans prata om vilken personlighet ni letar efter.
Låt gruppen träffa kandidaterna
När du som ansvarar för rekryteringen har valt ut ett antal slutkandidater kan det vara en god idé att låta ditt team eller din avdelning träffa personerna. Det kan vara över en fika eller om ni ska lösa en uppgift tillsammans. Hitta på något där slutkandidaterna får möjlighet att visa sin personlighet och tänk på att det kan ta lite tid för vissa att känna sig bekväma.
Om personen som du anställer inte passar in i gruppen eller i tjänsten kommer hen med största sannolikhet inte vilja stanna kvar hos dig. Och en felrekrytering kan stå dig dyrt. Så, gör en ordentlig behovsanalys och fokusera på personligheten tidigt i processen för att få förutsättningarna till en lyckad rekrytering där personen vill stanna länge.