De 4 viktigaste faktorerna för en lyckad rekryteringsprocess enligt Poolias finalist i Årets Rekryterare 2023

 

Efter att ha ökat omsättningen på Poolias jönköpingskontor med 300 procent på två år och med ett stort fokus på kunden och kandidatens framgång står Linnea Broman som finalist till Årets Rekryterare i Recruitment Awards av Branschen.se. Här delar hon med sig av sina bästa tips för hur man lyckas med rekryteringsprocessen. IMG_2844

Jag upplever att år 2023 ställer högre krav än någonsin på den som ska rekrytera nya medarbetare. Idag är kandidaterna på arbetsmarknaden snabbfotade och ofta i flera processer samtidigt – det gäller att kunna ta snabba beslut för att inte tappa någon på vägen. De senaste åren har också kandidaternas krav på en arbetsgivare blivit skyhöga och det är viktigt att alltid ha en förståelse och sätta sig in i deras behov.Samtidigt är det också viktigt att ge utrymme för kandidaten att fatta beslut själv utan att de stressas eller pressas in i något.

                                                                      Linnea Broman, Rekryteringskonsult, Poolia.
                                                                      Finalist, Årets Rekryterare 2023.

En bra och väl genomtänkt rekryteringsprocess är A och O för att fånga morgondagens stjärnor. Förutom det mest uppenbara, som att bemöta alla på ett proffsigt sätt och försöka se personen utanför cv:t, finns det enligt mig fyra faktorer som är särskilt viktiga att ha i med sig när det är dags att rekrytera. 

Se bortom rollbeskrivningen
Att verkligen vara insatt i tjänsten man ska tillsätta är väldigt viktigt och det är alltid värt att lägga extra tid i början av processen för att på ett lyhört sätt lyssna in vilka behov som faktiskt finns i det teamet som ska utökas.Det gör det också enklare att svara på kandidatens frågor om profilen och tjänsten. 

Mål och mening
Det är alltid bra att förstå vad det är som får någon att vilja gå till jobbet, och om det är något ni i den här tjänsten faktiskt kan erbjuda. Om inte kommer den nya medarbetaren troligtvis inte att bli långvarig. För att få fram behoven kan man ställa frågor som “Vad är viktigt för att du ska trivas på jobbet?” och “Vad drivs du av?”. 

Tillgänglighet
När man rekryterar talanger krävs det att man hela tiden för en dialog med kandidaten och att denne inte fastnar i några tröga processer. Det innebär också att man måste ha ett flexibelt förhållningssätt och vara beredd på att anpassa processen när det krävs av kandidaten. Sätt en tydlig process – men var redo att ändra i den när det behövs.

Ärlighet
Sist men inte minst vill jag påminna om något som borde vara en självklarhet: att alltid ha en rak och ärlig dialog. I samma stund som ni landar i att kandidaten och arbetsplatsen inte är en matchning är det dags att meddela det. Mina erfarenheter säger att 99 av 100 kandidater uppskattar ärlighet och det sparar både tid och energi för alla inblandade. 

Hoppas att mina tips och råd är till hjälp när det är dags att rekrytera. Om ni behöver mer hjälp finns vi på Poolia alltid här, redo att bistå vid alla frågor som rör rekrytering och bemanning. 

Arbetar du i Jönköpingstrakten och i behov av rekryteringshjälp? Kontakta Linnea Broman på linnea.broman@poolia.se.