Frukost ger ledtrådar till roligare ledarskap

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Frukost ger ledtrådar till roligare ledarskap</span>

Resultat skapas med ett ledarskap som gör att alla har roligt på jobbet. En chef måste börja med att leda sig själv. Möt prisbelönade Lisa Ekström som levererar konkreta tips under Poolias frukostföreläsningar i april.

- Det gäller att ha roligt på jobbet men det betyder inte att man inte ska skapa resultat. Jag kommer att prata om ledarskap. Essensen är hur du kan leda på ett sätt som skapar resultat och samtidigt ha kul på jobbet. I din roll som chef bör du också leda dig själv inte bara de du är chef över, berättar Lisa Ekström.

När hon äntrar podiet är det med en gedigen meritlista i bagaget: “Stora Målpriset” (2015), ”Årets talare” (2014) samt “En av Sveriges hetaste talare” (2012, tidningen Chef).

Sitt inte på läktaren – var med i matchen

En medryckande resa utlovas. Lisa Ekström är inte en föreläsare som bara stryker medhårs. En av hennes käpphästar när det gäller arbetslivet är att man som medarbetare inte ska sätta sig på läktaren. Alla måste ta eget ansvar:

- Det är lätt att ha synpunkter på beslut som fattas men sällan har man hela bilden, berättar Lisa Ekström och förklarar att personer som sitter ännu högre i upp i beslutskedjan vanligtvis har mer och annan information än personer på andra nivåer.

Viktigt vara kärleksfull

I den situationen är det viktigt att den enskilde medarbetaren tar ett eget ansvar för att förstå och ta reda på hela bilden istället för att instinktivt sätta sig på tvären – en högst mänsklig reaktion vid förändringar som det samtidigt är viktigt för motparten att förstå och respektera.

- Det är viktigt vara kärleksfull. Ibland säger folk saker för att sätta dit någon annan eller stoppa en process. Det är inte ok. Om man ställer fråga så är det viktigt att tänka på att syftet är gott, man behöver tänka på hur man säger något, i vilket forum, och varför man säger det.

Ett problem är någonting vi kan lösa

Lisa Ekström förmedlar ett sätt att i alla lägen tillämpa en attityd som är konstruktiv. Det är onekligen ett förhållningssätt som blir roligare. Entusiasmen smittar av sig.

- Min definition på problem, det är att det är något som jag kan lösa eller vi i våran grupp kan lösa. Om vi inte kan lösa det så är det inte längre ett problem, fortsätter Lisa Ekström.

En väldigt vanlig situation är att man lägger mycket tid och resurser på att diskutera saker som man inte kan påverka. De sakerna borde man snarare lära sig att förhålla sig till. Det du inte kan påverka är inget problem. Man får ”gilla läget”.

Nån-annan-ism går in i väggen

Det som behövs för att skapa resultat handlar sällan om att fortsätta göra samma saker fast fortare, utan om att saker behöver göras annorlunda eller kanske inte alls, enligt Lisa Ekström. I sådana lägen är det lätt att någon känner sig hotad, eller att det uppstår konflikt. Hon varnar för ”nån-annan-ism”:

- Det är så lätt att man skyller på någon annan.

Resonemanget leder tillbaka till den enskildes ansvar och behovet av att agera konstruktivt. Varje person är till viss del sin egen ledare. Alla behöver dra åt samma håll.

- Man kan göra en parallell till en film. Det finns en regissör, en producent och en massa skådespelare. Om man är mördare i en thriller så får man inte gå till jobbet och spela musikal bara för att man känner för Mary Poppins, säger Lisa Ekström.

Medvetenhet är nyckel till resultat

Hon betonar också att man kan vara sig själv och samtidigt ha olika roller i skilda sammanhang. Det är något man som anställd lätt kan glömma när man tar klivet in på en stor arbetsplats – att man i jobbet har en specifik roll med vissa värderingar.

-  Jag tror mycket på att skapa medvetenhet. Man gör så mycket saker varje dag. Om man gör saker medvetet kan man välja om man ska göra dem eller inte, förklarar Lisa Ekström.

Genom att ge medarbetarna verktyg för att själva kunna undersöka om de kan påverka – och i så fall hur – skapas långsiktiga resultat.

Foto: Fredrik Etoall.

Klicka här för Lisas 3 tips på hur du kan åstadkomma resultat.