Alla pratar om kandidatbrist idag, men vi på Poolia Life Science är beredda att inte hålla med. Vi hittar nämligen alltid kandidater till våra uppdrag, riktigt bra kandidater dessutom och oftast flera stycken. Faktum är att det inte är själva kandidaterna som är problemet för oss, utan det är våra uppdragsgivare som inte är tillräckligt snabba i sina rekryteringsprocesser.
Långa ledtider gör att de bästa kandidaterna väljer att gå till andra arbetsgivare, vilket betyder att många företag förlorar duktiga talanger. Vi vet, för vi ser det hända varje dag.
När vi på Poolia Life Science får in ett uppdrag om att hitta en kandidat till en av våra kunder så tar det oftast inte mer än en vecka innan vi har levererat två till tre stycken riktigt bra kandidater. Vi har säkerställt kravprofilen, gjort urval, undersökt våra nätverk, suttit i intervjuer och till slut fått fatt i några riktigt bra kandidater. Kunden får kandidaterna presenterade för sig och sen tar det stopp. Det är konstigt nog först då som kunden börjar se över behoven i organisationen, tittar på budgeten och involverar (nästan alla på företaget) i rekryteringsprocessen. Faktorer som gör att de går miste om duktiga talanger.
Läs blogginlägget “Du förlorar bra kandidater i långa rekryteringsprocesser”.
Snabb process = de bästa kandidaterna
Utmaningen med långa ledtider blir att försöka övertala kandidaten att vara kvar, vilket är svårt eftersom de har x antal andra företag som samtidigt drar i dem. Det innebär att långa ledtider gör att företag förlorar de bästa kandidaterna. Men hur undviker man detta? Här är våra bästa tips:
- Klipp till när ni har en bra kandidat framför er
- Begär inte in CV idag om ni inte kan ta hand om dem imorgon
- Involvera INTE alla i organisationen i rekryteringsprocessen
- Kommunicera vad kandidaterna vill höra – inte vad ni vill säga
- Våga investera i kompetens (nyexade, personer med rätt erfarenhet från hemlandet och seniora kandidater)
Kandidatens marknad
Tempot inom läkemedels- och biotech-branschen skruvas snabbt upp – tyvärr ofta snabbare än tillförseln av tillgängliga kandidater på marknaden, vilket leder till belastningar i organisationen. En lyckad eller en misslyckad rekrytering kan vara skillnaden mellan att vinna eller försvinna, något som ibland ställer orimliga krav på chefer och verksamheter. Det krävs spetskunskaper för att uppnå innovation och framgång – och dina medarbetare är avgörande för resultatet.
Men vi på Poolia skulle som sagt inte kalla läget som råder idag för kandidatbrist. Vi pratar hellre om kandidatens marknad! Företag kan inte längre stödja sig mot sina varumärken och förvänta sig att de ska kunna välja och vraka mellan duktiga kandidater. Idag är det istället kandidaterna som kan vara picky och välja vilket företag som de vill arbeta på. Därför är det extra viktigt att ni lägger mer krut på ert arbetsgivarvarumärke – för det är så ni attraherar rätt kandidater från början.
/Karl Engström, Caisy Kader och Joakim Karlsson på Poolia Life Science