Mångfald ger möjlighet att ta vara på erfarenhet och kompetens som vi till stor del går miste om idag. Att sätta samman människor med olika bakgrund, egenskaper och erfarenheter bör vara en medveten strategi på alla arbetsplatser. I det här inlägget inlägget vill jag berätta hur alla arbetsplatser bör spegla samhället, något som i slutändan öppnar upp för möjligheter och en utveckling.
Ta vara på kompetens
Jag definierar mångfald som en möjlighet att ta vara på olika erfarenheter och kompetenser, något vi inte är jättebra på i Sverige. Men situationen kan också fungera som bränsle för att förstå varför vi är dåliga på inkludering på arbetsmarknaden. Det finns en enorm potential där ute som vi idag går miste om då vi endast ser till ålder och formella meriter.
Mångfald kan även ses som ett verktyg. Ett verktyg som gör att man når personalpolitiska mål och som gör att individen känner att man räknas oavsett etnicitet, kön, ålder eller andra normbrytande egenskaper.
Ökad mångfald bygger på förändring
Det är mycket vanligt att anställa stereotypt – en så ung person som möjligt med rätt formell kompetens. Här tappas viktiga personliga egenskaper som att vara ambitiös och drivande bort. Att inkludera egenskaper i rekryteringsförfarandet är vad branschen måste satsa på.
Bemanningsbranschen måste arbeta som ett smörjmedel för att öka mångfalden i samhället. Vi måste utmana både oss själva och våra kunder varje dag. Även näringslivet måste bli bättre och se vad som kan göras för att åtnjuta den kompetensbank som vi har i Sverige.
Mångfald bidrar till utveckling och framgång
Mångfald bidrar med mycket på den svenska arbetsmarknaden, bland annat nya infallsvinklar på hur man ska se på arbete men också på varandra. Många som kämpar mot rådande normer i samhället och på arbetsmarknaden har en kämpaglöd och ett driv som skakar om arbetsmarknaden på ett positivt sätt. Det skapar utveckling, både för företag och för individer.
Bör se till person och talang
För Poolias kontor i Malmö är mångfald och integrering oerhört relevant då flyktingkrisen är högst närvarande och det läggs ett stort ansvar på arbetsgivare. Vi har från Poolias sida sträckt ut en hand till både Malmö Stad och Migrationsverket, för att ta vara på de nyanländas kompetens. Det finns yrken som skriker efter folk, denna nya kompetensbank skulle kunna fylla behovet.
För att öka mångfalden på en arbetsplats måste arbetsgivaren våga frångå mallen och utmana strukturerna. En struktur där den ultimata kandidaten bör vara mellan 25-35, framgångsrik, karriärlysten och frisk som en nötkärna.
Att utmana strukturer och bryta mallen går hand i hand med när Poolia säger "Du är inte ditt CV, du är vad du kan åstadkomma.". Vi vill se personen och hens drivkraft och ambitioner. Är du till exempel över 50 och ställs utanför arbetsmarknaden, något som kan hända oss alla, kan det vara svårt att komma tillbaka. Det är helt absurt. Därför utmanar vi på Poolia oss själva och våra kunder – en person på 50+ är oftast säker på sig själv och besitter stor kunskap.
Tänk utanför boxen
Poolia stödjer i Malmö även projektet Good Malmö som syftar till att bryta utanförskapet på arbetsmarknaden och para ihop talanger och företag. Good Malmö är näringslivets initiativ för att bryta mönstret och hitta de som idag kanske står utanför arbetsmarknaden. De skapar möten mellan arbetsgivare och arbetssökande där målet är att ett företag ger en person ett jobb under ett års tid.
Det finns idag ett stort behov av javautvecklare, hur hittar vi den typen av resurser bäst och vilken typ av människor missar vi? Det finns alltid mycket att göra och talanger att upptäcka om man tänker utanför boxen.
Även på våra elva andra orter görs insatser i syfte att främja mångfald på arbetsmarknaden. Ett exempel är "Korta vägen" som är ett samarbete mellan Poolia och Stockholms universitet.