Poolia kortar vägen för ingenjörer med utländsk bakgrund

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Poolia kortar vägen för ingenjörer med utländsk bakgrund</span>

Poolia Life Science & Engineering hjälper sedan i höstas Stockholms universitet med att ge stöd åt utrikesfödda personer med akademisk utbildning som står utanför den svenska arbetsmarknaden.

Lovisa Fältskog Johansson, projektledare vid Stockholms universitet, berättar om initiativet "Korta vägen":

– Det här är det  viktigaste arbete jag har haft. Det är konkret och handlar om att bidra till människors möjligheter att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. I ett större perspektiv är det den här typen av insatser som bidrar till samhällsutvecklingen, berättar Lovisa Fältskog Johansson.

Stockholms universitet bedriver arbetsmarknadsutbildningen "Korta vägen" i samarbete med Arbetsförmedlingen. Syftet är att ta till vara kompetens och Poolia har vid två tillfällen bjudit in till informationsträffar. Träning i form av korta intervjuer, tips inför telefonintervjuer, möjlighet att göra personlighetstest, samt information om hur rekryteringsföretag arbetar har varit del av upplägget.

"Korta vägen" synliggör utrikesfödda akademikers kompetens

- Poolia söker i första hand efter rätt kompetenser och inte vilket namn eller födelseland människor har. Det är så vi önskar att hela den svenska arbetsmarknaden skulle fungera, förklarar Lovisa Fältskog Johansson. Enligt henne har Poolia och andra aktörer som arbetar med rekrytering och bemanning väldigt bra koll på hur trenderna på arbetsmarknaden ser ut. Denna kunskap är en del i Korta vägens och deltagarnas omvärldsbevakning. Samarbetet med bemanningsbolag skapar också viktiga kontaktytor för deltagarna:

– Det stärker personerna som deltar i "Korta vägen" när de får goda exempel från verkligheten. Att stora företag visar att de är intresserade av dem och av att samarbeta,  gör det naturligtvis lättare att hålla modet och hoppet uppe, berättar Lovisa Fältskog Johansson.

Pytagoras sats är likadan på alla språk

Lovisa Fältskog Johansson berättar att hennes käpphäst är att många arbetsgivare ställer språkkrav som inte är relevanta för utrikesfödda akademikers prestationer på arbetsplatser:

– Pytagoras sats är samma på alla språk. Vi vet att krav på flytande svenska i tal och skrift inte alltid behövs. Vi har haft över 600 deltagare, och vi har i princip aldrig fått feedback att enbart en persons svenskakunskaper varit ett hinder för praktik, fastslår Lovisa Fältskog Johansson.

"Korta vägen" ger hopp, självförtroende och egen försörjning

Vissa av deltagarna har för att överleva, i ett nära förflutet, tvingats lämna allt i sina liv. Men en ännu vanligare erfarenhet för akademikerna i "Korta vägen" är att de har sökt väldigt många jobb utan att någonsin kallats till intervju:

– Det är lätt att tappa sin yrkesidentitet och sitt självförtroende om man ständigt blir bortvald, tydliggör Lovisa Fältskog Johansson. Hos Poolia i Stockholm är det May Molin, rekryteringskonsult inom teknik, som samordnar arbetet:

- Inom vissa ingenjörsområden är det väldigt stor brist på personal, men vi på Poolia vill också hjälpa till när det ser ut som det gör i världen. Vi vill bidra där vi är duktiga, förklarar May Molin.

Därför ska du arbeta som konsult Ladda ner guiden!

Korta vägen gagnar alla parter

Den senaste träffen hos Poolia – med intervjuer och information  – ägde rum fredag 4 december:

- Vi har sett möjligheter att erbjuda både praktikplatser och presentera kandidater för konsultuppdrag, berättar  May Molin. Personer som har minst tre års akademiska studier från ett utomeuropeiskt land  kan söka den kostnadsfria utbildningen, via Arbetsförmedlingen. "Korta vägen" gör en kartläggning av akademiska kompetenser, och tillhandahåller därefter utbildning och karriärvägledning i kombination med sök efter en kvalificerad praktikplats.

Utbildningen är 26 veckor och deltagaren har regelbundet stöd av sin karriärvägledare såväl under utbildningen som under praktikperioden. "Korta vägen" erbjuder även handledarstöd till arbetsgivaren. Praktikanten följer och deltar i arbetet på heltid, med undantag för några timmars undervisning i yrkessvenska varje vecka. "Korta vägen" finns på ett 20-tal orter i Sverige. Vid Stockholms universitet har utbildningen funnits sedan 2010.