Representerar ditt CV dig?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Representerar ditt CV dig?</span>

På Poolia pratar vi om att man inte är sitt CV, utan snarare det man kan och vill åstadkomma. Detta är också en del av vår vision och vi har gång på gång sett vilken effekt det får när vi utmanar våra kunder att tänka bortom CV:t och titta närmare på egenskaper och attityder.

Trots att vi på Poolia tror på detta och försöker implementera tankesättet så ofta vi kan, så märker vi att marknaden inte har kommit hela vägen dit än. CV:t är fortfarande din första kontakt med rekryteraren och dörröppnaren till att få komma på en intervju. Därför vill vi hjälpa dig att se till att ditt CV verkligen representerar dig.

Jag träffar i min vardag många personer som uttrycker att de inte är helt säkra på om är på rätt plats längre. Ibland vet de precis vad som är fel och vilket håll de vill röra sig mot och ibland vill de ha lite hjälp på traven. Ofta är det då man ser att CV:t inte längre förmedlar den man är och det man vill göra. Om du känner igen dig kan du även läsa blogginlägget Karriärskris?

Gör ditt CV mer personligt

Ditt CV handlar om att i text beskriva vad du har gjort och åstadkommit och lika viktigt är det att förmedla dina personliga egenskaper och ambitioner.

Här kommer ett par rubriker som du alltid bör ha med i ditt CV:
  • Personligt brev
    I det personliga brevet har du möjligheten att lyfta just dina personliga egenskaper. Vem är du? Vilka är dina styrkor? Vad brinner du för? Vad har du åstadkommit? Hur ser dina framtidsvisioner ut och hur går de hand i hand med företaget/rollen som du söker dig till?
  • Persondata, personnummer
  • Kontaktuppgifter/adressuppgifter etc.
  • Yrkeserfarenhet
    Vilka företag har du arbetat på? Titlar? Vad uppnådde du i dessa roller? Utveckling, ansvar, budgetuppfyllad?
  • Utbildningar och examina
  • Kunskaper
    Data, språk, körkort m.m.
  • Ideellt engagemang
  • Fritidsintressen och eventuellt medlemskap i föreningar el dyl

När jag träffar personer/kandidater bildar jag mig (genom massor av frågor) en uppfattning om personen, vad utstrålar kroppspråket, hur uttrycker de sig, vad har de gjort tidigare och hur hamnade man där man är idag, drömmar, ambitioner, drivkrafter med mera… Men ofta när jag sen tittar på deras CV kan jag känna att detta inte alltid stämmer överens med bilden jag just fått av personen jag  satt med IRL. På vilket sätt påverkar detta jobbsökandet och möjligheterna att komma vidare i urvalsprocessen? Hur ska man få till sitt CV att representera sig själv?

”Får aldrig komma på intervju”

För ett tag sedan träffade jag en kandidat som för sin ringa ålder redan hunnit sitta på en global direktörsroll och innan dess haft en chefsroll på nordisk nivå. Trots detta ”seniora” CV lyckades hen inte komma förbi urvalsprocessen för att få komma på intervjuer.

Min tanke kring denna problematik var att trots lång erfarenhet av ansvarsfulla roller, hamnade hen ”mittemellan”. När hen sökte globala mer seniora roller kunde hen kanske tyckas ”junior” medans hen i nordiska chefsrollsprocesser troligen uppfattades som överkvalificerad? Vad gör personen för fel? Eller ligger detta på rekryteraren, att kunna läsa mellan raderna?

LinkedIn-guide för nybörjare Ladda ner guiden här!Var mer personlig!

Om man ska lägga fokus på det man själv kan påverka, så är det av denna anledning som man ska vara mer personlig i CV:t. Om du, trots tidigare ”tunga” titlar, känner att du vill söka dig till en roll som kanske kan uppfattas som ett steg i sidled eller till och med nedåt. Förklara varför! Låt rekryteraren redan i CV:t veta att detta inte handlar om en nödlösning utan att du söker denna roll av en anleding och att du inte bara ser det som en språngbräda till något annat. Om du istället söker en tyngre roll, var specifik med vad du uppnått, faktiska mätetal, budgetuppfyllnad, ansvar och dylikt. Visa tydligt att du utfört dessa arbetsgifter förut och att du har kompetensen.

Jag möter ofta kommentarer som ”det är ju bara ett cv, det ska väl vara tråkigt”. Nej, det ska inte vara tråkigt – det ska representera dig! Är du tråkig? Fundera ordentligt på vad som är viktigt att ta med i CV:t och hur du lyfter fram dig själv, dina erfarenheter och färdigheter på bästa sätt – för aktuell tjänst! Låt en del av din personlighet att lysa igenom i CV:t.

Att rekrytera en vakans handlar inte bara om att hitta en person som kan utföra ett jobb – det handlar om att hitta en person som kan växa och utvecklas tillsammans med sina kollegor och företaget.