Slutspurten mot K3

office-594132_1920

2012 presenterades två helt nya regelverk för redovisning: K3 och K2. Vid årsskiftet är smekmånaden över och Sveriges aktiebolag och ekonomiska föreningar ska ha övergått till att tillämpa de nya regelverken. Är du redo?

– Övergången till det nya K3-regelverket har krävt mycket arbete för vissa av Sveriges företag, men långt ifrån alla. Jag tycker att det är en positiv utveckling; det är spännande med förändring, säger Eva Törning, redovisningsspecialist på Grant Thornton som har skrivit två böcker om K3 och K2.

Branscherna som får jobba extra

Större företag ska alltid tillämpa regelverket K3, och hur just ert företag berörs av det nya regelverket beror till stor del på branschen. För stora forsknings- och utvecklingsföretag och tjänsteföretag blir det troligen inget extraarbete att tala om, medan andra måste anpassa sin redovisning på en eller flera punkter.

– Fastighets- och energibolag hör till dem som har fått lägga ned flest timmar på övergången. Jag har arbetat med energibolag som började förbereda sig för det här redan 2010, säger Eva Törning.

Glöm inte batteriet!

Orsaken till att dessa branscher påverkas mest är att de nu måste komponentindela sina materiella anläggningstillgångar. Fastighetsbolagen ska komponentindela sina byggnader och energibolagen gör detsamma med maskiner i form av bland annat kraftverk och elnät. Eva exemplifierar komponentindelningen med hjälp av en vanlig truck.

– Följer man K3 kan trucken innehålla två komponenter och inte en – trucken i sig och dess batteri, som utgör en betydelsefull del av priset och dessutom slits ut fort. Att byta batteri skulle förr ha redovisats som en renovering, men enligt K3 räknas det som en nyinvestering. Resultaträkningen belastas då med lite högre avskrivningar, men å andra sidan blir det inte höga kostnader de år som underhållet görs eftersom detta balanseras.

Från ris till ros

Med en så pass stor förändring inom redovisningen undrar man förstås: Hur känner Sveriges företag för det nya regelverket?

– Jag har precis läst en uppsats om komponentindelning av fastigheter och från början var företagen väldigt negativt inställda. Men nu när man väl har satt sig in i regelverket är situationen en annan; många känner att de har fått bättre koll på sin verksamhet. K3 är ett modernare och mer heltäckande regelverk och det är något som vi har behövt, säger Eva, och avslutar med en uppmaning: 

– Glöm inte att den första årsredovisningen enligt K3 tar längre tid, så påbörja arbetet nu!

Ladda ned vårt white paper!

Behöver du förstärka din redovisningskompetens för att ta dig igenom den sista intensiva perioden i övergången till K3? Eller en resursförstärkning inför det kommande bokslutet? Ladda ned vårt white paper om bemanning så får du de bästa tipsen för att hyra in personal under arbetsintensiva perioder. Du hittar guiden här.