Ibland ställs man inför situationer där man behöver lämna magkänslan och gå utanför CV:t. Att börja jobba på ett nytt sätt är ett exempel, men det kan egentligen gälla alla områden i livet.
Magkänsla framställs ofta som något positivt – som får oss att inte bara fatta rätt beslut men också känna oss nöjda – men för många människor kan de där första impulserna också utvecklas till problem.
– Med magkänsla brukar man mena att man får ett påslag som uppstår då vi gör saker som är ovanliga eller är en utmaning, berättar Gunilla Berglund, docent på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Det kan ge problem om magkänslan tar över – ”om man får signaler så mycket att man undviker att göra saker”. Det bästa man kan göra är därför att vara medveten och därmed ha viss kontroll, till exempel genom att använda fler beslutskriterier än enbart magkänslan.
För många chefer med personalansvar kan rekrytering vara ett mindre vanligt inslag i det dagliga arbetet. Det kan finnas både bättre och sämre tidigare erfarenheter, som tillsammans skapar osäkerhet och kan göra att känslor får stort genomslag.
Gunilla Berglund slår ett slag för ”triangulering” – att man grundar sina beslut på flera olika beslutsregler och källor.
– Det viktiga är att man skaffar sig information på olika sätt. Man måste fundera kring på vilket sätt en person är viktig och vad som är de viktigaste kriterierna för en människa i den befattningen, samt ta reda på om personen visat sådana.
Tester och olika simulering av arbetssituationer är framkomliga vägar för att ge ett bredare underlag kring en persons lämplighet.
– En sak man gjorde förr var att man fick hålla en provföreläsning om man skulle bli lärare. Men det var mer laddade omständigheter. Man måste tänka på att man utsätter en person för situation som är svårare än den verkliga situationen, varnar Gunilla Berglund.
En känsla av osäkerhet kan göra att man håller fast vid hur man alltid har gjort. En VD på ett större företag har exempelvis vittnat om hur försök att initiera diskussion om ”vilka processer som skapar värde” ledde till att människor gjorde alla uppgifter mycket noggrannare – även sådana som var mindre viktiga.
I rekryteringssammanhang kan eventuellt osäkerhet bidra till ett väldigt starkt fokus på sökandes CV och formella meriter.
– Ett CV är en väldigt inkomplett bild av en person. Det finns de som har fantastiska CV:n men sedan inte gör så bra ifrån sig i olika situationer, säger Gunilla Berglund och bekräftar också den motsatta situationen – att någon som inte har så starkt CV kan göra väldigt bra ifrån sig.
Poolia håller med och kommer in i bilden. Med rätt förutsättningar kan vi tillsammans åstadkomma långt mycket mer än summan av våra CV:n.