Therese Salmonsson utsedd till årets unga ledande kvinna

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Therese Salmonsson utsedd till årets unga ledande kvinna</span>

Foto: Day Fotografi

Jämställdhet är en viktig fråga för oss på Poolia och vi är stolta över att finnas med på Allbrights gröna börslista som ett av Sveriges mest jämställda bolag. Något annat vi är stolta över är att vi sedan start varit partnerbolag till initiativet Årets unga ledande kvinna, som syftar till att lyfta fram fler ledarförebilder. Av årets 125 nominerade var det Therese Salmonsson som kammade hem utmärkelsen.

Therese Salmonsson är en sann förebild för andra kvinnor som vill ta steget framåt i sina karriärer. Idag axlar hon inte mindre än tre ledarroller på Kungshälsans vårdcentral: tillförordnad verksamhetschef, vikarierande vårdenhetschef och administrativ enhetschef. Under sin tid på vårdenheten har Therese drivit igenom flera stora förändringsarbeten som skapat fina resultat, däribland ökat välmående hos patienter, ökad arbetsglädje bland de anställda och minskat dubbelarbete. Givetvis tog vi på Poolia tillfället i akt att ställa några frågor om det framgångsrika ledarskapet.

Stort grattis till titeln Årets unga ledande kvinna! Vi inleder med den klassiska frågan: hur känns det?

– Helt fantastiskt, jag känner mig hedrad och väldigt tacksam för utmärkelsen. Det blev som ett kvitto på att jag befinner mig på rätt spår i mitt ledarskap, att min ledarstil fungerar och uppskattas vilket är otroligt uppmuntrande.

Vilka har varit framgångsfaktorerna i ditt ledarskap tror du?

– När jag själv frågar mina medarbetare, som äger svaret i frågan, verkar det handla om tydlig men hjärtlig kommunikation. För mig måste det, förutom en bra kommunikation, även finnas ett gott förtroende mellan medarbetare och chef. Går jag till mig själv så hyser jag stort förtroende för mitt team och jag blir väldigt glad när jag ser kreativitet och arbetsglädje. Det ska man aldrig bromsa.

Du har drivit stora förändringsarbeten – vad har du för tips för att få med sig personalen?

– Förändringar kan vara svåra att hantera men jag tror inte att man ska krångla till processen allt för mycket. Ställ istället enkla frågor som varför, vad och hur? Som chef behöver du själv ha tillräcklig kunskap i ämnet men samtidigt inse att du sällan har de bästa lösningarna. Involvera och anförtro ditt team, stötta och led arbetet, backa inte när det blir tufft och ha mod nog att gå i mål. Glöm heller inte att fira på vägen, både i det lilla och i det stora.

Vilken är din största drivkraft i arbetet?

– Jag älskar att få jobba med människor, det inspirerar mig. Framför allt att se medarbetare utvecklas, finna driv, självförtroende, engagemang och arbetsglädje. Det gör mitt jobb till det allra bästa.

Har du några mål inför framtiden?

– Absolut, professionellt vill jag fortsätta utveckla mitt ledarskap och hitta nya spännande områden att lära mig. Förhoppningsvis kan jag också inspirera unga till att leda och blomstra i det de gör!

Vad är mest kostnadseffektivt: rekrytera själv, hyra in personal eller ta in  hjälp? Ladda ner vår guide!