Glöm inte att vara snäll – mot dig själv!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Glöm inte att vara snäll – mot dig själv!</span>

En framgångsrik karriär, en lycklig familj eller relation och gärna den där magiska balansen mellan privat och arbete samt ett antal materiella attribut för att stärka bilden av framgång. Allt detta har i många sammanhang blivit kvittot på vad som behövs för att vara lycklig – en bild som vi oftast själva målat upp som den rätta. Utöver detta möts vi ständigt i sociala medier av framgångscitat, fantastiska familjebilder, resor och (retuscherade) ögonblick. Allt är så klart inte på låtsas eller retuscherat, men den eviga jakten på perfektion blir en konstant påminnelse.

Allt fler känner krav på att få livspusslet att gå ihop och i jakten på balans skapas ofta mer stress och dåligt samvete. Vad många tycks glömma bort är att den främsta kravställaren inte är din chef eller din familj – utan du själv! Den inre rösten som ständigt påminner om allt ” man borde”… ha gjort.

För dig som känner igen sig i att:

  • alltid pressa sig själva över 110%
  • aldrig känner riktigt sig nöjda sina prestationer
  • dygnets 24h aldrig räcker till
  • alldeles för sällan ger sig själva en klapp på axel

Här kommer ett par tips för att komma igång med att vara snäll mot dig själv.

Andas

Du känner dig stressad, springer nästan fram i korridoren på kontoret, har glömt bort vad du skulle göra eller hämta och undrar nu vilken av dina olika sysslor du ska börja med. Stanna upp och ta 10 djupa andetag! Stå eller sitt still och andas lugnt, inget blir bättre eller fortare gjort för att du hyperventilerar. Upprepa detta varje gång du känner att stressen tar över.

Acceptera dina motgångar

Fokusera ”mindre” på saker du inte kan påverka. Man säger att misstag, att göra och få tillåtelse att göra misstag, är en viktig del av att lära sig och att utvecklas i en yrkesroll. Detsamma gäller erfarenheter i verkliga livet. Dem flesta av oss har säkert någon gång varit i kontakt med motgångar, sjukdom, dödsfall, separationer, utbrändhet, depression, stressymptom med mera. Saker som man inte kan förutse och som inte ingick i planen.

Läs blogginlägget Karriärkris? här!

Om något blir fel, om något känns jobbigt – lägg din kraft på de problem du kan påverka, och låt bli att älta saker du inte kan göra något åt. Om du har gjort fel är det självklart bra att begrunda vad som hände och hur man undviker detta framåt, men sen måste man släppa det och gå vidare. Om problemet rör din situation, din omgivning eller något du själv inte styr över – ta reda på vem som kan hjälpa dig och be om hjälp.

Fly eller fäkta?

Du väljer själv hur du vill tackla din vardag och problemen som uppstår, för problem och komplikationer kommer vi alltid att stöta på. Det är dock upp till dig om du låter dig nedslås eller om du tar upp fajten och hittar lösningarna. Vårt nedärvda beteende ger dig två alternativ, fly eller fäkta? Du måste däremot inte alltid fäktas själv, tillåt dig själv att vara svag ibland och tillåt dig själv att be om hjälp!

Att hålla en fasad när marken rämnat kanske skjuter upp problemet, men det löser ingenting i längden, så glöm inte att vara snäll mot dig själv!

6 steg till ett lyckat nätverkande  Lär dig bygga och vårda dina relationer Ladda ner guiden!

Kom ihåg att:

  • Vara tacksam varje morgon för de målen du redan uppnått
  • Ha ett långsiktigt mål och sätt upp ett par milstolpar på vägen
  • Fira varje framgång och lev inte enbart för dina långsiktiga mål
  • Påminn dig själv om varför du valt vägen du går på

Jag har själv vid flera tillfällen under mitt arbetsliv utvärderat och omvärderat mina val, målsättningar, arbetsuppgifter, företag och kollegor. Inte för att jag kanske haft en svacka i motivationen utan för att säkerställa att jag fortfarande kan leverera ett värde och känna glädje i det jag gör. Framförallt har jag dock med tiden lärt mig att vara mer lyhörd – mot mig själv!